O “melonowych” rozczarowaniach i ciągłym narzekaniu 22 grudnia 2021
Narzekanie jest stare jak świat. I chociaż wydawałoby się, że są takie sytuacje i wydarzenia, w których nie ma do czego się przyczepić, to jednak człowiek potrafi, a Polak to już szczególnie. Jednak i naród wybrany jest w tym malkontenctwie całkiem niezły.
„Biblia od kuchni” to kulinarna podróż. Po świecie biblijnym, oglądanym przez pryzmat potraw, oprowadza nas o. Adam Szustak, a Karol Okrasa „komentuje” te historie swoimi nowymi autorskimi przepisami. Dzisiaj kolejny przepis z serii „Niebiańska uczta”. Tym razem inspiracją zaczerpniętą z Biblii przez o. Adama był melon. Poznajcie jego znaczenie oraz prosty w przygotowaniu i pyszny przepis Karola.
Melon
W jedenastym rozdziale Księgi Liczb znajdziemy opis wędrówki Izraelitów do Ziemi Obiecanej, podczas której Żydzi, mimo że Pan Bóg wyrwał ich z wieloletniej niewoli, jęczą i narzekają, że w Egipcie mogli jeść sobie różne smakołyki, na przykład ogórki, melony, pory, cebulę i czosnek, a na pustyni jedzą cały czas mannę spadającą co rano z nieba (por. Lb 11, 5).
Wspomnienie Egiptu i soczystych melonów jest wyrazem ich rozczarowania tym, co aktualnie posiadają.
Do tych wszystkich rozczarowań wkracza jednak Pan Bóg. On chce dotykać wszystkich naszych życiowych frustracji. Chce wchodzić ze swoją łaską do tych miejsc, w których coś posiadaliśmy, a utraciliśmy to, w związku z czym żyjemy ciągłym rozczarowaniem i myślimy sobie: „O! Jak miło było mieć melony! Dawniej to było dobrze. Kiedyś to byłem bardziej wierzący, lepiej potrafiłem kochać ludzi, miałem radośniejszy, szczęśliwszy i spokojniejszy czas, ale wszystko się skończyło i pewnie już nie wróci”.
Jezus, słysząc to nasze narzekanie i niezadowolenie, mówi: „Człowieku! Weź, przestań, Ja dam Ci takie melony, że się nie pozbierasz!”.
On bowiem wie, że wobec bogactw i dobrobytu duchowego ziemi, do której nas prowadzi, wspominki z przeszłości są totalną żenadą. Nie ośmieszajmy się więc wspominaniem tego, co było kiedyś, tylko idźmy za Nim do tego, co przed nami.
– o. Adam Szustak OP
POZNAJ AUTORSKI PRZEPIS KAROLA OKRASY NA
Sałatka z melona
z fetą oraz czerwoną cebulą i chili
Składniki
1 mały melon kantalupa
2 świeże ogórki
4 łyżki posiekanej grubo mięty
3 łyżeczki octu winnego czerwonego
2 łyżki miodu
200 g sera feta
3 łyżki oliwy z oliwek
1 czerwona cebula
Przygotowanie
Melona pokrój w dwucentymetrową kostkę, ogórka na cztery wzdłuż i w plastry o grubości 1 cm.
Cebulę pokrój w piórka.
Ser feta pokrusz na małe nieregularne kawałki.
Miód wymieszaj z oliwą i octem, dodaj połowę mięty, dokładnie wymieszaj.
Melona i ogórka dobrze zamarynuj w sosie i odstaw na 5 minut. Po tym czasie przemieszaj.
Układaj kawałki melona na talerzu, posyp serem, pozostałą miętą i cebulą.
Sprawdź więcej niezwykłych przepisów
Biblia od kuchni
Adam Szustak OP & Karol Okrasa
„Biblia od kuchni” to kulinarna podróż przez sześć krain. Po świecie biblijnym, oglądanym przez pryzmat potraw, oprowadza nas o. Adam Szustak, a Karol Okrasa „komentuje” te historie swoimi nowymi autorskimi przepisami zainspirowanymi biblijnymi opowieściami.
Książka zawiera kilkadziesiąt przepisów przepełnionych wieloma cudami i niezwykłymi obietnicami. Dzięki ich spróbowaniu zasmakujesz obfitości i słodyczy oraz odkryjesz, czym jest ogromna miłość Pana Boga do nas.