O najgłębszych pragnieniach i klopsach w kwaśnicy 24 listopada 2021

Bóg, podobnie jak stuletniemu Abrahamowi dał syna, tak i nam chce zrealizować największe pragnienia i marzenia. Jego dobroć potrafi wypełnić nasze serca aż po brzegi. Daj się zaprosić do krainy obfitości, w której Stwórca znając najgłębsze pragnienia Twojego serca i największe marzenia wychodzi im naprzeciw.

„Biblia od kuchni” to kulinarna podróż. Po świecie biblijnym, oglądanym przez pryzmat potraw, oprowadza nas o. Adam Szustak, a Karol Okrasa „komentuje” te historie swoimi nowymi autorskimi przepisami. Dzisiaj kolejny przepis z serii „Niebiańska uczta”. Tym razem inspiracją zaczerpniętą z Biblii przez o. Adama była cielęcina. Poznajcie jej znaczenie oraz prosty w przygotowaniu i pyszny przepis Karola.

Cielęcina

Działo się to pod dębami Mamre w samo południe… Bohaterem tej opowieści jest Abraham, majętny człowiek, mocno posunięty w latach. Nie miał dzieci, mimo że w jego uszach i w sercu ciągle wyraźnie brzmiała obietnica potomstwa licznego jak gwiazdy na niebie, którą kiedyś usłyszał od Pana Boga. Gdy u wejścia do jego namiotu zjawiło się trzech przybyszów, nie spodziewał się z pewnością, że za rok o tej porze jego żona urodzi syna i że – przyjmując wędrowców – podejmie samego Boga. Abraham miał jednak szerokie serce i widząc nadchodzących gości, wybiegł im naprzeciw, po czym od razu kazał żonie przyrządzić dla nich podpłomyki, a sam wybrał ze stada najbardziej utuczone cielę, by słudzy przygotowali z niego posiłek dla przybyszów (por. Rdz 18, 1-33).

Czym jest w tej historii cielęcina, którą Abraham przyrządził Bogu? To znak wypełnienia obietnicy. Bóg w trosce o nas nie zapomina o naszych najgłębszych i najbardziej skrytych pragnieniach. Choć wydają się nam one zupełnie nierealne, w Bożych rękach mogą stać się rzeczywistością.

On, jak mówi psalmista, przenika nasze myśli, zanim się wydarzą, i zna nasze słowa, zanim pojawią się na języku.

(por. Ps 139, 1-4)

Wie zatem i o naszych największych tęsknotach. Bóg jednak nie chce zapewniać nam jedynie bazowego poziomu życia, podstawowej akceptacji i niezbędnych warunków do funkcjonowania, byśmy czuli się po prostu dobrze. On schodzi do samych głębin tego, czego pragniemy, wnika w to, co uznajemy za niemożliwe, zbyt duże, a nawet wręcz bezczelne w swej wielkości. Bóg, podobnie jak stuletniemu Abrahamowi dał syna, tak i nam chce zrealizować największe pragnienia i marzenia. Jego dobroć potrafi wypełnić nasze serca aż po brzegi.

POZNAJ AUTORSKI PRZEPIS KAROLA OKRASY NA

 

Klopsy cielęce

w kwaśnicy

Składniki na klopsy

 

500 g mielonej cielęciny
1
jajo
100 g
ugotowanej kaszy jęczmiennej
3 łyżki
posiekanej natki pietruszki
szczypta
kminu rzymskiego
sól, biały mielony pieprz

 

Składniki na kwaśnicę

 

1,5 l wywaru na wędzonych żeberkach
500 g
ziemniaków pokrojonych w duże kawałki
500 ml
soku z kiszonej kapusty
100 ml
kwaśnej gęstej śmietany
3 łyżki
octu spirytusowego
2 ząbki
czosnku
1 pęczek
kopru posiekanego
szczypta
cukru
biały mielony pieprz, sól

Przygotowanie

 

Mięso cielęce dokładnie wymieszaj z kaszą, jajem i natką pietruszki. Dopraw kminem rzymskim, solą i pieprzem. Formuj małe klopsiki wielkości orzecha włoskiego.
Ziemniaki ugotuj w wywarze z wędzonki.
Wywar na wędzonce dopraw sokiem z kiszonej kapusty oraz czosnkiem pokrojonym w plasterki i zagotuj. Dopraw białym pieprzem, solą i odrobiną cukru.
Śmietanę wymieszaj z octem, po czym dodaj do wywaru.
Układaj w gotowym wywarze klopsy i gotuj ok. 10 minut. Na koniec dopraw posiekanym koprem.

Sprawdź więcej niezwykłych przepisów

Biblia od kuchni

Adam Szustak OP & Karol Okrasa

„Biblia od kuchni” to kulinarna podróż przez sześć krain. Po świecie biblijnym, oglądanym przez pryzmat potraw, oprowadza nas o. Adam Szustak, a Karol Okrasa „komentuje” te historie swoimi nowymi autorskimi przepisami zainspirowanymi biblijnymi opowieściami.

Książka zawiera kilkadziesiąt przepisów przepełnionych wieloma cudami i niezwykłymi obietnicami. Dzięki ich spróbowaniu zasmakujesz obfitości i słodyczy oraz odkryjesz, czym jest ogromna miłość Pana Boga do nas.